"Svaka nova kap može da izazove problem": Meteorolog o dramatičnoj noći koja predstoji BiH, cela nacija na nogama!
Jablanica, Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC

NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA

"Svaka nova kap može da izazove problem": Meteorolog o dramatičnoj noći koja predstoji BiH, cela nacija na nogama!

Padavine sa zapada i jugozapada u Bosnu i Hercegovinu stići će iza ponoći, a na udaru će biti i ugroženi gradovi Hercegovine

Objavljeno:

Još jedna dramatična noć predstoji stanovnicima poplavljenih područja Bosne i Hercegovine, nakon što prognoze najavljuju novi talas obilnih padavina. Federalna uprava civilne zaštite večeras je izdala naredbu za hitnu evakuaciju stanovnika ugroženih područja, a o najnovijim podacima sa radara za portal "Avaz" govori meteorolog Nedim Sladić, koji podržava odluku FUCZ-a.

- Dolaze velike padavine i već je konsenzus da su čak i potcenjene. Kako vidim, u poslednja dva do tri sata u delu Hrvatske je palo više kiše nego što je simulirano. Zato je zaista vreme da se preduzmu ovako drastične mere i da se spreči svaka nova tragedija, jer je zemljište na ugroženim područjima izmešteno i svaka nova kap može da izazove problem - rekao je Sladić.

"Moramo biti spremni u narednim časovima"

Padavine sa zapada i jugozapada u Bosnu i Hercegovinu stići će iza ponoći, a na udaru će biti i ugroženi gradovi Hercegovine.

- U narednim satima moramo biti spremni na veoma obilne padavine koje će zahvatiti veći deo Hercegovine. Generalno, Konjic, Jablanica, to su ponovo osetljiva područja, a kako sada stvari stoje, tu će pasti najviše padavina zajedno sa ovim delom istočne Hercegovine — Bilećom, Trebinjem i Gackom. Pred nama je izazovna noć, ali nadamo se bez problema, barem ne u onoj meri koju smo imali u petak kada smo se probudili. Prestanak padavina i postepeno razvedravanje očekujemo sutra do sredine dana - objašnjava Sladić.

1 / 9 Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC

U petak nas očekuje novi talas vlage koji dolazi sa severozapada u okviru fronta povezanog sa tropskom olujom Kirk, dodaje Sladić. Potom bi obilnijih padavina moglo biti u centralnim, istočnim i severoistočnim područjima Bosne.

Bonus video:

00:37

Poplave u BiH

(Espreso/ Kurir/ Avaz/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.